Vi måste våga stå upp för våra värderingar, vi måste rösta för. Först då kan vi förändra världen!

Jag känner att vi måste prata om det här med taktikröstningen inför höstens riksdagsval. Att människor tror att en röst på F! är en bortkastad röst. Att den rösten skulle gynna alliansen. För det är  fel! VI KAN INTE RÖSTA EMOT OM VI SKA FÖRÄNDRA VÄRLDEN, och världen och Sverige är i vansinnigt behov av förändring. Jag är nyss hemkommen från ett homeparty med Gudrun och jag känner mig så fruktansvärt stärkt i min tro till feminismen och helt deprimerad över hur viktigt detta parti verkligen är i världen när den ser så mörk ut som den gör, och hur många som liksom inte förstår det. Nu tänkte jag försöka mig på att på enkelt vis förklara några ting som kanske får feministen som är på väg att taktikrösta att tänka om, och kanske får folk som är helt ute och cyklar att styra cykeln in på rätt väg.

rosastol

1. Om vi ser konkret på fakta och dessutom lär oss av det: Redan 2006 när F! första gången medverkade i valet, snackades det om taktikröstning; det blev borgerlig regering. 2010 gick snacket ännu tydligare, F! var ett uppenbart hot mot de rödgröna sades det, och vad hände? Det blev fortsatt borgerlig regering samt att ett rasistiskt parti tog sig in i maktens rum.

Dessutom ser vi i senaste opinionsmätningen att F! ökar kraftigt, men även de rödgrönas försprång, så om vi alltså lägger ihop 1+1 inser vi att en röst på F! inte är en röst på alliansen.

2. Av partierna som idag är i riksdagen har många en över 100-årig historia. Några som dock inte har det är Miljöpartiet.  Miljöpartiet skapades pga att inget riksdagsparti tog hållbarhetsfrågorna på allvar. Till att börja med mötte de stor motgång. Mobbades som ”friluftsfolk”. Hållbarhet och miljö var väl inte politik! Men svenska folket tyckte annorlunda, och desto större stöd MP fick, desto mer pålästa var de övriga partierna tvungna att bli, desto mer allvar var de tvungna att lägga på miljöfrågorna. Samma sak skulle hända om F! kom in i riksdagen, kunskapen om jämtälldhetsfrågorna i alla partier skulle öka, ty partierna kan inte bortse från trycket i demokratin. De skulle förstå att småjusteringar här och där inte räcker. Det behövs genomgripande förändringar.

3. Den islamfobi som föddes efter 2001 världen över, blev SD:s väg in i maktrummet. Och världen över ser precis likadan ut. I en fallande ekonomi, i oroliga tider, söker människor syndabockar, vill människor ha trygghet med de likasinnade, och detta har främlingsfientliga partier världen över givetvis utnyttjat. Vi har i Europa aldrig haft så mycket folkvalda högerextremister, och vi måste förstå, att utvecklingen just nu är otroligt farlig. Vi har sett det förut, vad detta gjort för världen. Snälla, kan vi inte lära av historien? Just nu tycks det bara som om det vi kan kan lära av historien är att det är väldigt svårt att lära av historien.

Problemet med dagens politiska situation är att ingen på riktigt vågar stå upp för kampen. SD växer sig allt starkare, och inget parti vågar ta debatten, med rädsla för att förlora röster. F! har ingenting att förlora, och vågar på riktigt föra en politik mot diskriminering av alla de slag, mot rasism, för jämställdhet. Och tar F! sig in i riksdagen finns det ingen chans att de slutar kämpa för just dessa saker, för då skulle de förlora röster. Precis som MP skulle förlora väljare om de fegade ur i miljöfrågor.

Feministiskt initiativ BEHÖVS för att vidga idén om vad politik är, när andra starka krafter vill göra precis tvärtom. Vi måste vitalisera demokratin. Stärka mänskliga rättigheter.

hejdå patriarkatet

4. Jämställdhet är kunskap. Inte en åsikt.  Det är inte ett område för tyckande. Det är fakta. Och vi ska alla ha lika mycket makt att forma samhället och våra egna liv. Har vi det? Svar: NEJ!

Om vi ser till representationen, hur ser det ut där? Är det jämställt? Nej!
Löner? Är de lika för kvinnor och män? Nej! (kvinnor har i snitt 4 400 kronor lägre i månaden.Låg lön ger låg akassa, låg föräldraförsäkring, och i slutändan låg pension.).
Är mäns våld mot kvinnor ett problem? JA! Alltså, Sverige är inte ett jämställt land, och det är FAKTA!

Nu mer än nånsin behövs ett parti som vill stärka mänskliga rättigheter, som vill vitalisera demokratin. En stark motpol behövs i en värld där högerextremismen växer sig allt starkare, där rasismen får större och större fäste, där gränser skapar ett ”vi” och ett ”dom”, där regnbågsfamiljer diskrimineras, där mäns våld är ett säkerhetspolitiskt problem, där tv-kanalerna (public service) trots allt detta frågar sig om feminismen gått för långt osv osv…

Vi måste våga stå upp för våra värderingar, vi måste rösta för! Först då kan vi förändra världen!

rösta rosa
Translation: In September it’s time for election in Sweden. This is a post about feminism, and why it’s so important. Try to understand the google translated version here.

12 reaktion på “Vi måste våga stå upp för våra värderingar, vi måste rösta för. Först då kan vi förändra världen!

 1. caspian

  Jag hade röstat F! om de inte helt hade förbisett klass som ett problem och ser kommunism som ett problem. Hoppas de tar upp detta nu i sommar, för annars ligger mitt hjärta helt där. <3

  Svara
  1. Isabelle Pedersen Inläggsförfattare

   F! förbiser inte klass som ett problem, däremot vill de vidga politiken och visa att det även inom klasserna är ojämställt. De vill synliggöra maktmönster och strukturer som är grunden till det klassamhälle vi lever i där många diskrimineras av olika anledningar, fler anledningar än vad som visas upp i bilden av klassamhället som vi känner det. Vad gäller kommunismen har jag inget svar på tal, men hoppas du får får det under sommaren, och att ditt hjärta hittar rätt. <3

   Svara
 2. Twilfy

  Hej Isabelle.
  Bra inlägg, och jag håller med dig, det behövs mer feminism i samhället. Personligen tycker jag F! är lite för enkelspåriga i sin politik. Jag följer ett annat parti som i feministiska frågor står F! ganska nära, men som har en för mig en större politisk helhet. Kika in på http://www.grona-partiet.se om du är intresserad.

  Hälsningar från din körkollega

  Svara
  1. Isabelle Pedersen Inläggsförfattare

   Hallå köris! Gröna partiet verkar bra, men jag anser att feminismen får för lite utrymme i maktens rum och om F! får med sig folket, kommer det öppna ögonen på andra partier och tvinga även dem att ta feministiska frågor på allvar, och det är en nödvändighet för att Sverige ska bli det jämställda land som vi så gärna utger oss för att vara.

   Svara
 3. Erika

  Först – fin och fantastisk blogg; så roligt att jag hittat åt den och dig igen :)

  Mina vänner var på homepartyt och är helt saliga; härligt att få den känslan av att det finns hopp och att man faktiskt (!) kan göra nåt genom att ta ställning.

  Svara
 4. Markus

  Hej, är nyfiken på hur ni inom F! och den feministiska rörelsen i stort ser på jämställdhet! Ni är fantastiska i min åsikt som kontinuerligt tar upp viktiga jämställdhetsfrågor som tex kvinnors löner,mäns våld mot kvinnor, sexism,våldtäkter osv. Vad jag tycker att ni rimligen också borde ta upp eftersom ni säger er stå för jämställdhet är tex att om ett sambopar får barn så måste kvinnan ge sitt godkännande för att mannen ska få delad vårdnad. Inte för att man behöver vara kriminell eller olämplig på något annat sätt utan bara för att han är man. Dessa frågor har jag aldrig hört någon inom F! ta upp som ett konkret exempel, varför? Det finns årliga mammografiundersökningar för kvinnors bröstcancer men inga motsvarande årliga undersökningar för mäns prostatacancer, detta trots att prostatacancer är vanligare, varför tas detta inte upp? Män som söker för våld i nära relationer tas inte på allvar och har svårare att få skydd enligt brottsofferjourens egna undersökning, detta tas heller inte upp i den offentliga debatten, varför? Att män ofta döms till hårdare straff än kvinnor för samma brott osv tas heller inte upp och efter en debatt jag hade nyligen med en ur F! så kände denne inte ens till att dessa orättvisor existerade, varför? Dessa frågor bör tas upp på lika villkor eftersom de alla är viktiga jämställdhetsfrågor och ni som står i frontlinjen för jämställdhetsfrågor bör kanske ta upp dem som konkreta exempel och inte bara relatera till att de är en effekt av patriarkatet för då ser dessa frågor aldrig dagsljuset, folk kommer fortsätta att gå ovetande om att de existerar och ingenting kommer att göras tyvärr. Hoppas ni inte kommer att vara arga på mig för detta, vill åter relatera till vikten av det arbete ni inom F! utför och jag står bakom er i de frågor ni lyfter för kvinnors rättigheter men undrar vad ni kommer att göra åt dessa frågor jag tog upp? Allt gott.

  Svara
  1. Isabelle Pedersen Inläggsförfattare

   Hej! Självklart blir jag inte arg på dig för din kommentar, det är ju superviktigt att en tar upp saker en undrar över, såklart!
   F! är mot alla former av diskriminering. Självklart är det inte ok att män heller blir diskriminerade, men som grupp har dock kvinnor varit och är fortfarande diskriminerade på betydligt fler områden än män. F! är ett nytt parti, och dess politik är inte färdigutvecklad i alla detaljer, och de frågor som hittills kommit upp och drivs är där för att människor som engagerat sig i arbetet har arbetat för det. En kan själv bli medlem eller vända sig till någon av F!:s kandidater för att försöka driva på de frågor du pratar om. Men som sagt, F! är emot alla former av diskriminering, är för ett helt jämställt samhälle, men alla problem kan inte lösas på en gång, och krutet till att börja bör kanske med all rätt läggas på de grupper som är mest utsatta på flest områden inom all diskriminering som råder. Hoppas det var ett ok svar. Allt gott till dig med!

   Svara
 5. Madeleine

  Vad bra att du tar upp detta. Nu är jag miljöpartist, men hoppas med själ och hjärta på att F! kommer in. Och att SD drar sig tillbaka till den mörka hålan den kom ifrån.

  Svara
 6. Linda på Markbladet

  Så sant!
  Patriarkatet har återigen talat. Vi ska tydligen vänta. Igen. Och så att säga ”taktikrösta”.
  Tack men nej tack. Nu räcker det ta mig fasen.
  Det var när jag förstod att om vi ska komma tillrätta med de grundläggande konflikterna i samhället med utanförskapet, kvinnohatet, homofobin och rasismen – så måste de destruktiva maktstrukturerna i samhället synligöras, tydliggöras och omdanas – det är just det Feministiskt Initiativ vill göra och det är därför de behövs. Dom får politiken att äntligen kännas meningsfull igen.

  Bra rutet Isabelle!

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>