Hejdå Patriarkatet!

För tre veckor sedan fick vi i skoluppgift att göra en reklamfilm om en engångstandborste. Hell no, tänkte vi och frågade om en fick göra något eget? Svaret blev ja. Så satte jag och Louisa igång med något som vi ändå tänkt tidigare att vi velat göra, nämligen en liten film om feminism. Det är ju valår och vi vill få människor att tänka till och rösta rätt. Både jag och Louisa röstar såklart på Feministiskt initiativ.

Vi började med att fundera över upplägg, och människor vi ville ha med. Frågade bloggare, politiker, vänner och väldigt många var positiva och tackade ja. 15 personer bestämde vi så intervjuer med, som skulle berätta om varför de är feminister. Så satte projektet igång, under namnet ”femifilm”.

Dock kände vi att enbart intervjuer kan bli lite långdraget och enformigt, och riktningen blev då sådan att vi bestämde oss för att göra en musikvideo, och lägga in intervjuerna i den. Så vi började att skriva texten till en låt om feminism, och så hade vi turen att få med oss David ”Monty” Pagmar som cowriter och producent. Utan honom hade låten inte blivit en fjärdedel så bra! Tack, bästa!

Nästa steg blev att filma musikvideodelen, och det gjorde vi under 4 dagar på olika platser. Låten fick namnet ”Hejdå patriarkatet”, och här får ni se resultatet:

Tack så mycket till Emily Dahl, Emma Sundh, Fredrik Ferngren Zachariasson, Axel Ek, Viktoria Kawesa, Lars Jalmert, Sissela Nordling Blanco,  Flora Wiström,  Emmie Asplund Eriksson, Louise Dahl, Emelie Eriksson, Caroline Åsgård, Karoline Pettersson, Miriam Parkman, Johanna Alm och Elsa Maria Axelsson för att ni ville vara med i filmen! Och till David Pagmar – producent och cowriter på ”Hejdå patriarkatet”, och till Christian Gustavsson för utlån av lägenhet och utrustning och filmhjälp! Puss på er!

27 reaktion på “Hejdå Patriarkatet!

 1. Stina

  Alltså! Så himla PEPPIGT! Fasiken vad bra ni är! Började gråta lite för jag är så glad att det känns som att äntligen börjar det hända något! Det ligger i luften. I år är det feminismens år. I år och alla andra år framöver!

  Tack för en himla bra blogg!
  Kärlek och systerskap!

  Svara
 2. Alexandra

  Herregud så bra! Får gåshud och börjar nu att nynna på en utav historiens bästa låt.

  Tack för att ni finns och bidrar med detta!

  Svara
 3. Niklas

  Gud, vilken bra video och inte minst låt ni har gjort! Satt och lyssnade på den på tåget idag och jag blev så glad av den! Längtar tills den släpps på Spotify!

  Vad för utbildning pluggar ni??

  Svara
  1. Isabelle Pedersen Inläggsförfattare

   Åh, tack så mycket! Förhoppningsvis kommer den mycket snart på Spotify! :) Vi pluggar webbkommunikation på Medieinstitutet i Stockholm. :)

   Svara
 4. Pingback: De patriarkala strukturerna – deaktuella

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>