e23c8f92353e0c242bbb1fb2e4df009f

Barn ska inte berövas sin barndom.

e23c8f92353e0c242bbb1fb2e4df009f

Läste det här och fick ont i magen. Tänker över hur fan det ska gå? Tänker på hur det var när jag var 8. Vi hoppade hopprep, lekte kurragömma och klapplekar på rasterna. Min största dröm var att ha ett husdjur och jag var besatt av att lära mig hjula. Jag åkte rullskridskor och badade hela sommaren.  Befann mig mer i Astrid Lindgrens sagovärldar än i den riktiga och satte upp teaterföreställningar på baksidan som alla vuxna tvingades se. Veckans höjdpunkt var när glassbilen kom eller på lördagen när man fick 10 kronor att gå till kiosken och handla godis för. Ett av mina starkaste minnen är när jag hittar en 50-lapp under papperskorgen utanför kiosken. Jag köper 100 Turtles-tuggummin. Men fick nämligen med klistermärken i tuggummipaketen som jag samlade på. 100 stycken. Det var ren och skär lycka.

Jag är så otroligt glad och lycklig över min barndom. Att jag verkligen fick vara barn. Jag blev tillräckligt utseendefixerad med tiden ändå, lyckas man stå över det i det här samhället är man nästan inte mänsklig.

Jag vet inte vart det ska sluta om tjejer redan som 8-åringar putar med läppglansläppar och tävlar om likes. Medans pojkarna fortsätter bada. Det enda jag vet är att om vi eventuellt skaffar barn i framtiden så måste vi jobba för att ge tillbaka barnen sin barndom. Vuxen är man så jävla länge sen ändå (förhoppningsvis). För det är precis som Frida säger i sin krönika:

”Ungarna speglar oss. Såhär ser vår värld ut. Vi vill bli älskade och få så många likes som möjligt. Men. Åttaåriga flickor har plötsligt inte magiskt fem bh:ar i byrån och massiva mängder smink.

Deras föräldrar säger ja till att köpa. Säger ja till att åttaåriga tjejers första fokus ska vara att jaga den perfekta ytan.

Jag är ett stort fan av sociala medier i det stora hela. Om man är vuxen. Om man har distans till det. I annat fall är det vår största fälla. Vet inte hur man ska få bukt på det? Hade ju varit fint om det fanns en åldersgräns, om det gick att lösa praktiskt? För 8-åringar ska inte hetsas till att kämpa för perfekta ytor och köpa bh:ar. De ska bada med sina kompisar. Och de ska kunna ha bara trosor på sig utan att någon ska tycka att det är konstigt. För 8-åringar är barn. Och barn ska inte sexualiseras. Barn ska inte berövas sin barndom.

Translation:  Read the english version here.

En reaktion på “Barn ska inte berövas sin barndom.

  1. Pingback: Läs det här. Det är viktigt. | Emmas Vintage

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>