För dig som vill vandra i Jämtlandsfjällen

Fick följande kommentar för ganska längesen och nu kommer äntligen svaret (förlåt att det dröjt):

”Jag vet att man sällan vill skriva saker på beställning. Men om du orkar, och har lust någon dag – kan du tänka dig att skriva ett inlägg om vandring i Jämtland? T.e.x om man vill åka upp en helg från Stockholm. Var ska man bo? Var ska man åka? Kan man åka helt själv? Var hyr man stugor? Jag har kommit på mig själva drömma mig bort upp, och har drömt om att vandra i Jämtland i flera år. Och när jag ser dina bilder blir jag helt varm i hjärtat. Men jag har ingen aning om hur och var. Så, för oss som inte har en magisk stuga med utsikt över fjällen (och som helst vill slippa alla turister) – hur gör vi? :) TACK och kram!”

Fjälltur

Jag ska göra mitt bästa för att svara – MEN vill redan innan säga att jag absolut inte är någon expert på området, så är det några som vill kommentera med tips på det här inlägget så vore det ju underbart! Men jag kan berätta det lilla jag vet, och vart jag har gått när jag gått i Jämtlandsfjällen. :)

Jag har ju som sagt haft lyxen att ha en familj som har stuga i Jämtlandsfjällen. Vår stuga ligger i Enafors, cirka 4 mil väster om Åre och 2 mil från Storlien. Trots att jag har hängt i min stuga sedan barnsben så är det först på senare år jag börjat uppskatta den. Det var ju vädigt många år som det var typ dööötrist att var där pga fanns inget att göra, tyckte jag som tonåring. Idag älskar jag att vara där, på grund av lugnet och naturen. Och jag har bestämt mig för att gå minst en fjällvandring per år framöver, kanske ännu fler nu när jag bor här. :)

Storlien

Min stuga ligger nära en fjällstation som heter Storulvån, och det är en jättebra plats att utgå från om man vill vandra i Jämtland.  Om man ska åka hit ensam från Stockholm och inte kör bil så är det nog smidigast att ta tåget till Enafors och därifrån boka transfer med buss upp till Storulvån. Är ju såklart lite turistigt på själva Storulvån eftersom många vandrare utgår härifrån, men när en kommer upp på fjället går man ju alltid långa sträckor själv, men hälsar på någon annan vandrare emellanåt.

sylarna2015_9619

Från Storulvån utgår en massa leder och härifrån kan man starta om man vill gå vackra Jämtlandstriangeln som går mellan Storulvån – Blåhammaren – Sylarnas fjällstation. Då startar man vid Storulvån, vandrar upp till Blåhammaren (avstånd:12 km) där man sover över på Blåhammarens fjällstation. Nästa morgonen vandrar man vidare till Sylarnas fjällstation (avstånd: 19 km) där man också kan sova över för att sedan på den tredje dagen vandra tillbaka till Storulvåns fjällstation där man började (avstånd: 16 km). Här får man alltså sätta av 3 dygn, så det är inget man hinner över en helg.

sylarna2015_9737_2

Har man bara två dagar på sig, och inte är så van att fjällvandra kan man bara gå från Storulvån till en av fjällstationerna och sova över där, och sen vandra tillbaka nästa dag. Blåhammaren är i så fall den  kortaste och lättaste sträckan inom Jämtlandstriangeln. Men att gå till Sylarna klarar man också fastän man är hyfsat ovan, men det är lite jobbigare.

sylarna2015_9774

Ska man planera in en helg är det ju inte alltid man har turen med sig med vädret. Som när vi gick till Sylarna i höstas t.ex. Då finns det inget viktigare än rätt kläder och att ha med sig förfriskningar läs vägen. Och även om vädret kan vara lite jävligt, så lovar jag att det är värt det. Den friska luften, de ömma fötterna som får jobba, maten och det eventuella glaset vin som väntar när man kommer till fjällstationen. Det är en underbar känsla. Sen kan du ju ha turen att ha en strålande krispig dag med milsvid utsikt över fjälltopparna. Då finns det ingen bättre plats i världen att vara på. Och oavsett väder, tänk på att ha bra skor som du gått in. Finns inget värre än att få skavsår när man fjällvandrar – believe me!

Fjalltur_storlien

Vill man så kan man ju oxå vandra över dagen! När jag gör det så brukar jag ofta utgå från Storlien. Finns jättemånga kortare underbara leder som går där. Då kan man bo på hotell eller i en stuga i Storlien, och sen göra dagsturer därifrån, t.ex till Vindarnas tempel, Brudslöjan, eller Blomsterstigen.

sylarna2015_9617

Bästa tiden tycker jag är att gå på hösten. September är den vackraste månaden och bjuder ofta på ljuvliga, krispiga dagar med färgsprakande höstträd. Men sommaren fungerar ju såklart oxå utmärkt!

Fjälltur_4222

Som sagt, jag är verkligen ingen megavan fjällvandrare, men Storulvån och Storlien är var jag brukar utgå från när jag hänger vid min stuga, och absolut platser dit man kan resa själv eftersom det är tydliga leder, det finns bra platser att sova på om man inte vill tälta, och man kan välja olika långa sträckor beroende på hur stor utmaning man vill ha.

Hoppas det var till lite hjälp, och som sagt, om någon som läser detta har fler tips, kommentera gärna! Att fjällvandra är underbart, gör det! Och lycka till! :)

 

5 reaktion på “För dig som vill vandra i Jämtlandsfjällen

 1. Sara i Åre

  åh, älskar detta inlägg! och jag har många många tips!! tycker det är fantastiskt att du lyfte fram storlien för blomsterstigen och vindarnas tempel är verkligen en pärla!

  jag delar gärna med mig av två tips:
  1) suljätten. en liten topptur som är en perfekt dagsutflykt, och som ger dig magiska vyer över fjällvärlden. googla suljätten, eller gå in på min blogg och skriv in i sökrutan där!
  2) blanktjärnsrundan. 13 km förbi en alldeles knallturkos tjärn (östra blanktjärn). dessutom kommer vandringen komplett med en hängbro över vattendrag och allt!

  jag brukar heller inte vandra så mycket, men jag springer gärna. ett bonustips är att gå från rundhögen till blåhammaren istället för från storulvån. det är runt 9 km enkel väg.

  önskar dig, och alla, en fantastiskt norrländsk fjällsommar!!

  Svara
 2. Julia

  Kan lägga in ett tips på restaurangen på Blåhammaren, fantastiskt! Likaså utsikten från bstun. Tummen upp.

  Svara
  1. Isabelle Pedersen Inläggsförfattare

   Var längesen jag åt på Blåhammarn, så toppen att du säger det! Utsikten från bastun minns jag dock, och håller helt med! :)

   Svara
 3. Vicky

  ah! tack, isabelle! har inte spenderat nog tid i sverige, och framför allt norra. detta måste hända en dag när jag är där. tack för alla tips!

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>