himmel_1444_1

Ett inlägg om foto.

Har då och då fått frågor om hur jag fotograferar. Så jag tänkte dela med mig lite av det jag kan. Jag har ju egentligen bara ägt en systemkamera sedan januari, men har sedan Christian kom in i mitt liv för lite mer än 2 år sedan, lånat grejer av honom. Christian är ju en fantastisk fotograf, och utan honom hade jag inte varit hälften så bra. Utan hans tips, pepp och utlån av grejer, så hade jag nog aldrig insett hur fantastiskt kul jag tycker det är att fota.

Min kamera
När jag fyllde 30 önskade jag mig bara bidrag till en egen kamera från alla jag kände. Jag hade siktet inställt på en Canon 5D mark II. Den är väldigt dyr, men jag ville köpa en som jag vet att jag kan ha i flera år, och som dessutom skulle kunna göra jobb med när det är aktuellt. I nypris kostar den från 14 500, men jag hittade min på Blocket för 10 000. Den var nästintill oanvänd med både kvitto och kartong kvar. Så himla bra!

Isabelle med kamera

Objektiv
Jag äger bara ett objektiv, och det är en fast 50 mm. Jag älskar det, och det bästa är att det bara kostar 1000 kronor. Det är ett objektiv som är ljuskänsligt, lägsta bländare är 1,8, så det fungerar bra att fota med om det är hyfsat mörkt, samt ger ett kort skärpedjup vilket jag tycker är väldigt fint. Jag tycker objektivet oftast funkar bra, brukar mest känna att jag önskar ett annat om jag är inomhus och ska ta överblicksbilder. Jag har ju dock turen att kunna låna objektiv av Christian. Skulle gärna vilja ha en fast 35 mm, ett teleobjektiv och ett macroobjektiv i min ägo. Tids nog… Objektiv är ju så nedrans dyra.

Hur jag redigerar bilder
Jag fotar alla mina bilder i RAW-format. Det gör att det är mycket lättare att rädda bilderna om de t.ex har blivit felexponerade eller man använt fel vitbalans. Skillnaden är väl egentligen att om man fotar i JPEG är bilden i stort sett komprimerad och färdigbehandlad i kameran, fotar man i RAW är den obehandlad och mer öppen för efterredigering. Man kan tänka att en RAW-fil är som ett negativ, och JPEG som den färdiga bilden.

oredigerad samt redigerad bild

Jag redigerar mina bilder i camera raw, jag tycker det är lite mer lätthanterligt än photoshop. Men man kan liksom i photoshop jobba med kurvor, clarity, kontraster, färger etc, och det är ungefär det jag brukar göra. Och så lite vinjettering oftast. Ska jag retuschera bilder, göra kollage, bilder med text m.m måste jag dock öppna upp dem i photoshop. Jag har photoshop CC.

När det kommer till att redigera bilder, gäller det bara att prova sig fram. Om man tycker att man lyckas bra med en inställning kan man spara den som preset i camera raw och använda sig av den igen, och bara justera lite, så går det mycket fortare när man redigerar framöver.

Redigering 3-steg

Ibland om jag vill ha bilder med lite mer analog känsla, så fuskar jag och lägger på ett filter i ett program som heter ToyCamera AnalogColor. Inte så ofta jag gör det, men tycker att det blir fint. Dock redigerar jag alltid bilderna innan, så blir filtret en sista touch.

Kamerainställningar
Jag har oftast inställt på Manuell eller AV. På AV ställer du in bländare själv, så sköts slutartiden automatiskt. Ju lägre tal du har, desto större är bländaren, och desto mer ljus släpps in. Så är det mörkt ska du ha så lågt tal som möjligt. Har du lågt tal på bländaren blir också skärpedjupet kortare, då blir det suddig bakgrund, vilket man ju gillar.

Kort skärpedjup, körsbärsblommor

TV är tvärtom, då bestämmer du slutartiden, och bländaren ställs in automatiskt. Det är bra om du vill frysa eller fånga en rörelse.

Kort slutartid vs lång slutartid.

På första bilden är slutartiden kort eftersom jag ville frysa löven i luften, och på den högra lite längre för att visa karusellens rörelse.

ISO handlar om ljuskänslighet i bilden, är det mörkt höjer man isot, dock bör man tänka på att bilderna blir brusigare ju högre ISO man har, men det är ju ibland fint.

Lite allmänt hur jag tänker när jag fotar
Ha föremålet/personen på bilden på sidan istället för i mitten.
Jobba med djup i bilden. Kanske du har något du kan ha i förgrunden, då blir det direkt en djuphetskänsla.
Tänk på linjerna i bilden, och försök att inte kapa t.ex fötter (om det inte är en tanke med det).
Fota ur olika perspektiv. Sitt på huk, ligg på golvet, stå på en stol.
Sök ljuset! Ljuset gör ungefär allt när du fotar. Om du lär dig hur du ska använda dig av det, kommer du långt.
Komponera med magkänsla. Vad tycker du är fint? Det är trots allt din fotostil, och du bestämmer. Gör man allt med känsla, och tänker på vad man tycker är fint så blir det oftast bra.
Var inte rädd för att göra fel. Ibland kan ”felet” i bilden vara det som gör att bilden blir speciell.
Har du ett par solglasögon på dig? Sätt den framför kameralinsen så får du en helt annan känsla i bilden.
Mitt sista tips är bara att fota, fota, fota. Det är det man lär sig på. Jag känner att det tog ett himla tag innan jag blev haj på det här med bländare och slutare, man måste verkligen öva för att förstå.

Motljus

Jag är ju inget fullbordat kameraproffs, men jag hoppas ni fick lite tips av det här ändå. Det är mest bara att köra liksom! Lycka till!

Translation: A post about how I photograph and edit my pictures. Read it in english HERE.

4 reaktion på “Ett inlägg om foto.

  1. Sandra

    Så himla bra guide! Gud vad glad jag är att du nämnde det med AV och TV också, ska banne mig skriva ner på en fusklapp och klistra på kameran så att jag minns någon gång :)

    Svara
  2. Pingback: Frågor och svar; Om feminism, hjärtefrågor, jobb och utbildning. - Isabelle Pedersen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>