En fruktansvärd och hoppfull roman, om att vara ung i ett samhälle där du ständigt bedöms utifrån klass och kön

Stål - Silvia Avallone

Här kommer ett boktips som jag verkligen tycker att ni ska skriva upp på listan över måste-böcker. Stål av den italienska författarinnan Silvia Avallone.

13-åriga Anna och Francesca växer upp på italienska samhällets baksida. De är bästisar, vapendragare och gör allt tillsammans. De är båda så vansinnigt vackra att det sticker i ögonen på folk. Från den dagen de utvecklar former är trycket på dem enormt. De är föremål för avundsjuka blickar, beundrande iaktagare, sexuella drömmar. I en värld där folk skriker mellan balkongerna, männen behandlar kvinnor som de vill, knark är lika vanligt som godis försöker tonårsflickorna skapa sin egen fristad. Men inte genom att avsexualisera sig, tvärtom. De vill hitta sig själva, hinna bli till på sitt eget vis. Därmed inte sagt att det är lätt. Särskilt inte när de lever med familjefäder där den ena misshandlar, och den andra är kriminell. När de lever i ett samhälle där människor ständigt bedöms utifrån klass och kön.

Stål är en mörk, fruktansvärd men också vacker roman, och jag tyckte mycket om den. Språket är kvickt, handlingen växlar fort, och karaktärerna är tydliga. När jag slår ihop boken har jag en dolk i hjärtat och samtidigt ett framtidshopp, och det är just det hela boken kantas av. En perfekt balans mellan sorg och hoppfullhet.

Translation: Really liked the book ”Swimming to Elba”, by the italian writer Silvia Avallone.

En reaktion på “En fruktansvärd och hoppfull roman, om att vara ung i ett samhälle där du ständigt bedöms utifrån klass och kön

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>